top of page
Ieškoti
  • Writer's pictureJaroslavas Akmanovas

Kaip gali atrodyti buhalterinė apskaita netolimoje ateityje? (2 dalis)



Vakar dalyvavau Lietuvos banko organizuotoje konferencijoje, kurioje buvo pristatyta LBChain platforma, kuri buvo ruošiama 3 metus. Buvo labai įdomu susipažinti su tuo, kokias galimybes suteikia blokų grandinės technologija (konferencijos vaizdo įrašą rasite paspaudę šią nuorodą “LBChain potencialas – ateities technologijų lopšys, neribojamas nei geografinių, nei sektorių sienų”). Tai patvirtina, kad mano praeitos savaitės straipsnyje “Kaip gali atrodyti buhalterinė apskaita netolimoje ateityje? (1 dalis)” aprašytas scenarijus turi labai didelę tikimybę išsipildyti. Šiandien aš noriu pasidalinti tuo, kaip dirbtinis intelektas ir mašinų mokymasis (AI & Machine Learning) bei daiktų internetas (IoT) gali įtakoti buhalterinę apskaitą.

Dirbtinis intelektas (DI) apima labai daug panaudojimo sričių. Šiuo metu jis labai plačiai naudojamas paieškos sistemose (Google, Yahoo, Bing, Yandex). Taip pat jis naudojamas vartotojų elgsenos analizėje (Facebook, Amazon, AliExpress). Wallstreet investicinės kompanijos bei bankai DI naudoja vertybinių popierių, valiutų ir pan. indeksams nustatyti. DI panaudojimo Wallstreet’e pionierius yra Ray Dalio investicinė kompanija Bridgewater Associates, kuri DI pradėjo naudoti dar praeitame amžiuje (gerai skamba :)).

Tad DI yra jau praėjęs labai didelį kelią. Ir atėjo laikas jam skverbtis į paprastus verslus ir jų procesus. Vienas iš tokių procesų yra buhalterinė apskaita. Mano manymu, tai vienas iš lengviausių procesų, su kuriuo DI gali susitvarkyti, nes buhalterijos procesas yra griežtai aprašytas. Buhalterinės apskaitos programos jau tai daro, bet tik logikos lygmenyje. Joms trūksta tik didesnio duomenų kiekio iš skirtingų verslo sričių ir mokymosi algoritmo aprašymo. Kai tai bus padaryta, tokios buhalterinės apskaitos, kaip mes dabar ją žinome, nebus. Taip pat nebeliks šiuolaikinių apskaitos sistemų, kuriuose vedami pirminiai dokumentai, mokėjimai, įvairūs įrašai susiję su darbuotojų apskaita, nes visi duomenys bus prieinami iš blokų grandinės (blockchain) ir dirbtinis intelektas atliks visą darbą, kurį šiuo metu atlieka buhalteris.

Pavyzdžiui

Pirminiams dokumentams surinkti bus naudojama blokų grandinės technologija, pvz. VMI blockchain (apie ją galite perskaityti mano straipsnyje “Kaip gali atrodyti buhalterinė apskaita netolimoje ateityje? (1 dalis)”). Darbuotojų apskaitai bus naudojamas daiktų internetas (IoT), t.y. išmanūs laikrodžiai, telefonai, drabužiai, kurie turį interneto ryšį, ir t.t. Kai darbuotojas ateina į ofisą blokų grandinėje (tai gali būti kažkokios verslo srities blockchain) fiksuojama, kad jis atėjo į darbą. Jeigu jis susirgo, dėka IoT gydytojas jau turi pirminius jo kūno duomenis. Tuomet gydytojas nustato jo gydymo procesą ir užfiksuoja jo ligą sveikatos apsaugos blokų grandinėje (nuostabiausia tame yra tai, kad pacientui net nereikia lankytis pas gydytoja). DI visus duomenis surenka, “apmąsto”, ir paruošia ataskaitas VMI, Sodrai, Statistikai bei kitoms valstybinėms institucijoms, ir žinoma vadovams.

Reziumuojant abu straipsnius noriu pasakyti, kad mus laukia nuostabus transformacijos laikas visuose verslo srityse. Buhalterinę apskaitą aš paėmiau kaip pavyzdį, nes Virtualus buhalteris specializuojasi šioje srityje. Ši transformacija atveria verslams naujas galimybes. Bet tos galimybes bus atviros tik ambicingiems žmonėms, kurie žiūri “out of box” ir nebando save apgauti, kad pokytis įvyks vėliau ir kad juos tai nepalies. Palies. Klausimas tik kaip stipriai.

O kaip ši 4-os pramonės revoliucijos transformacija gali paliesti jūsų gyvenimą?

61 peržiūra0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page