top of page
Ieškoti
  • Writer's pictureJaroslavas Akmanovas

Autonominiai pristatymo robotai



Pagal 2013 m. rugsėjo 17 dienos Carlo Benedikto Frey’aus ir Michaelo A. Osnorne’o studiją “Darbo ateitis” (The Future of Employment) 4-oji pramonės revoliucija paveiks labai daug profesijų. Šioje studijoje jie išanalizavo 706 profesijas ir nustatė su kokia tikimybe jos išnyks iki 2030 metų.

Vienos iš tų profesijų yra vairuotojai, kurjeriai, paštininkai, kurie planuojama išnyks iki 2030 metų su 98%, 94%, 94% tikimybe. COVID-19 beveik visus verslus išstūmė iš komforto zonos ir privertė adaptuotis prie staiga pasikeitusio pasaulio. Tai kas buvo manoma, kad dar greitai neateis, atėjo nelauktai, kaip tas svečias, kuris atėjo vakare, o jūs nusprendėte tiesiog skirti laiko sau.

Per šią pandemiją atsirado staigus poreikis bekontakčio prekių pristatymo ir į pagalba atėjo autonominiai pristatymo robotai, kurie jau buvo pradėti kurti nuo 2014 metų ir jau pateisino savo veikimą ne vienerius metus. Vieni iš tokių žmonių yra du Skype bendra-įkūrėjai, kurie autonominių robotų kūrimui sukūrė įmonę Starship Technologies. Tokio tipo įmonių pasaulyje yra daug, ir atsiradęs poreikis paskatins atsirasti dar daugiau. O tai reiškia, kad fizinių vairuotojų, kurjerių, paštininkų poreikis dings dar greičiau, nei buvo planuota, t. y. poreikis šios profesijos atstovų dings greičiau nei iki 2030 metų.



Autonominiai pristatymo robotai jau prieš pandemiją buvo naudojami kai kuriose JAV miestų vietose: oro uostuose, universitetuose, viešbučiuose, restoranuose, maisto produktų parduotuvėse, ir jų paklausa „eksponentiškai auga“, nes jie negali būti užkrėsti koronavirusu.

Po šios pandemijos tokių robotų panaudojimo tendencija tik augs. Pasaulis jau nebus kaip anksčiau.

Tai yra tik kelių metų klausimas, kai autonominiai pristatymo robotai taps nauja norma daugelyje pasaulio miestų. Pvz. “Amazon” praeitais metais baigė sėkmingą bandomąjį važiavimą Vašingtone ir tais pačiais metais Pietų Kalifornijoje paleido autonominius robotus, kad galima būtų užbaigti „paskutinės mylios“ pristatymo procesą (nuo įmonės vietinio sandėlio iki gavėjo adreso). Ir Amazon nėra vienintelė kompanija, kuri pradeda naudoti tokio tipo pristatymus.

Savo straipsniuose “Kaip gali atrodyti buhalterinė apskaita netolimoje ateityje? (1 dalis)” ir “Kaip gali atrodyti buhalterinė apskaita netolimoje ateityje? (2 dalis)” aš dalinausi tuo kaip 4-oji pramonės revoliucija paveiks buhalterinę apskaitą. Ir tai buvo mano prognozuojamas scenarijus. Autonominiai pristatymo robotai yra realybė ir mes matome patvirtinančius faktus.

Ši pandemija tik pagreitino, labai pagreitino, naujo prekių pristatymo būdo panaudojimą. Tad kaip matote, Carlo Benedikto Frey’aus ir Michaelo A. Osnorne’o studija “Darbo ateitis” pateisina tai kas joje parašyta ir priverčia mus visus susimąstyti apie tai kas mus laukia. Ir tuo pačiu suteikia nuostabią progą pasiruošti mums ateities pokyčiams ir pasirūpinti, kad atėjus tiems pokyčiams, mes galėtume su plačia šypsena juos sutikti.

57 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page