top of page
Ieškoti
  • Writer's pictureJaroslavas Akmanovas

Kaip 4-oji pramonės revoliucija paveiks buhalterio profesiją?



Pasaulio ekspertai sako, kad šiame dešimtmetyje iškils ir dominuos šios sritys:

  1. Dirbtinis intelektas ir mašinų mokymasis (AI & Machine Learning)

  2. Daiktų internetas (IoT)

  3. Dideli duomenys (Big Data)

  4. Blokų grandinės (Blockchain)

  5. Debesų ir išmaniųjų prietaisų kompiuterija (Cloud & Edge Computing)

  6. Robotai ir „robotai kolegos“ (Robots & Cobots)

  7. Autonominiai automobiliai

  8. 5G ryšys

  9. Genų inžinerija (Genomics & Gene Editing)

  10. Kvantinė kompiuterija (Quantum Computing)


Daugelis sričių jau dabar sparčiai naudojamos, o kitos vis labiau įgauna pagreitį. Pvz.:

  • Dirbtinis intelektas (DI) jau seniai naudojamas tokiose sistemose kaip: Google - paieškos sistemoje; Amazon, AliExpress – teikdami personalizuotus prekių pasiūlymus; Facebook – pateikdamas personalizuotą reklamą ir t.t.

  • Daiktų internetas (IoT) naudojamas daugelyje įrenginių, kuriuos mes nešiojame su savimi, pvz. išmanus telefonas, laikrodis, žingsniamatis ir pan.

  • Blokų grandinės jau naudojamos daugelyje finansų sferų, pvz. Revolut; Lietuvos bankas paleido LBChain smėlio dėžę paremtą blokų grandinėmis, kurioje įmonės gali bandyti savo sukurtus IT sprendimus.


Pagal 2013 m. rugsėjo 17 dienos Carlo Benedikto Frey’aus ir Michaelo A. Osnorne’o studiją “Darbo ateitis” (The Future of Employment) 4-oji pramonės revoliucija paveiks labai daug profesijų. Šioje studijoje jie išanalizavo 706 profesijas ir nustatė su kokia tikimybe jos išnyks iki 2030 metų.


Aš seniai supratau, kad buhalterinė apskaita yra viena iš tų sričių, kuri stipriai pajaus 4-osios pramonės revoliucijos įtaką. Tad perskaitęs šį tyrimą aš pamačiau, kad buhalterio, apskaitininko profesija su 98% tikimybe išnyks iki 2030 metų. Ir tokios sritys kaip: DI ir mašinų mokymasis; Daiktų internetas; Blokų grandinės; Debesų ir išmaniųjų prietaisų kompiuterija; labiausiai prisidės prie buhalterio profesijos išnykimo.


Lietuvoje yra daug įmonių, kurie siūlo buhalterinės apskaitos paslaugas ir daugelis iš jų sakys, kad pilnai buhalterinio proceso neautomatizuosi ir, kad vis tiek reikės buhalterio, kuris turės peržiūrėti dokumentus, nors ir greitai, bei perduoti juos tolimesniam procesui, suvesti tam tikrus duomenys ir pan. Na... aš tuomet pasakysiu, prisiminkime 1996-98 metus kai tik atsirado viešai prieinamas internetas ir kai pirmieji žmonės, tokie kaip Jeff Bezos arba Michael S. Dell pradėjo vystyti savo projektus susijusios su prekyba internete. Visi suko ties smilkiniu pirštu ir sakė, kad tai nesąmonė, bet pažiūrėkime į ką visa tai išsivystė.


Tai yra tik vizijos klausimas, kuris nepriklauso nuo to ar tiki kas nors tuo, ar ne. Tai tendencija, tai ekonomikos kryptis, kuri kaip cunamis eina į priekį. Klausimas yra tik vienas: Ar jūs pasiruošite tam ir, ar pasinaudosite tuo kas mus laukia ateityje? O laukia mus nuostabi ir jaudinanti ateitis. Mes, Virtualiame buhalteryje, kuris siūlo savo klientams profesionalias buhalterinės apskaitos paslaugas bei suteikiantis priėjimą prie modernios sistemos internete, ruošiamės šiam pokyčiui ir einame koja kojon su jais.

O ką jūs manote dėl buhalterio profesijos ateities?

68 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską
bottom of page